pátek 3. ledna 2014

Stvořeni pro lásku

Dneska napíšu o svém snad úplně nejoblíbenějším filmu všech dob. Je to vcelku známý asijský film In the Mood for Love (česky Stvořeni pro lásku jako je v nadpisu). Natočil ho hongkongský režisér Wong Kar-Wai a jedná se o velmi neobvyklý milostný příběh. Paní Chan a pan Chow se se svými partnery nastěhují do vedlejších pokojů. Brzy na to ale zjistí, že jejich polovičky (které ve filmu nikdy nevidíme) spolu mají poměr. Tím mezi nimi vznikne velmi zvláštní vztah, který sice vyústí v  lásku, ale nikdy se nedočká fyzického ani citového naplnění a nakonec se rozejdou.

Film je velmi tichý a pomalý, plný vizuálně velmi krásných záběrů. Mezi hlavními protagonisty není nikdy nic naplno vyřčeno, celý jejich vztah probíhá pomocí náznaků. Ale na druhou stranu mezi nimi panuje zvláštní porozumění. Takové věci mám ráda - navenek panuje citová chladnost, ale vevnitř bublají emoce. Taky se mi líbí, jak si kameraman/režisér hraje s barvami a využívá zvláštní atmosféry Hong Kongu. Ve filmu hodně prší (mám slabost pro filmy, kde prší, je to trochu podivné, ale déšť je skvělý) a celé se to odehrává ve stísněných a tmavých uličkách a domech. 

A co je důležité, je v tomhle filmu dokonalá hudba. Složil ji Shigeru Umebayashi, který stojí za spoustou filmové hudby, kterou miluji. A bez ní by atmosféra v tomhle filmu byla ani ne poloviční.Tady je krátká ukázka z filmu, díky níž si můžete o něm udělat představu, aniž by vám prozradila něco důležitého z příběhu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.